Exterior and Interior Views (Photos by Lin Ho)

Sustainability was an integral part of the design process, which notably saw the identification and appointment of the architect through the advice of the environmental design consultant thanks to the client’s insistence on an energy efficient and climatically responsive building. Measured energy saving reductions of 45% have been achieved compared to the old factory.

The cardinal sustainable design principles were energy efficiency, water efficiency, daylighting and biophilia – the fundamental human need for a connection to Nature.

The building was carefully designed to shield against the hot, glary and unwanted tropical sun, while allowing soft, diffuse natural daylight to filter into the building. The factory is located 5.3° North of the equator, and factory site is oriented in a near perfect East-West orientation. For the office block, the canopy louver roof was designed to provide effective solar protection during the hottest part of the day, while allowing streaks of sunlight through during the cooler morning hours. For the factory, in order to minimise direct sunlight entry, skylights were aligned with the factory and pointed North with a slight 22.5° angle to the West as dictated by the site. An internal deflector panel was added to diffuse any direct sunlight entering the skylights during certain times of the year, hence, achieving an evenly day-lit work environment without glare throughout the year. Dimmable daylight responsive LED lighting and individual task lighting ensures that the required light levels are obtained at all times.

Energy efficiency was achieved an innovative radiant floor system with embedded PEX pipes in the concrete slabs throughout the factory. By cooling down the slabs to about 21°C, this structural element of the factory doubles up as part of the cooling system and allows to magnetic bearing chiller to operate at a significantly higher efficient (COP of 9.7) in comparison to a standard centrifugal chiller (COP of 5.6). Dedicated outdoor air supply (DOAS) units, which consist of a heat recovery wheel and a desiccant wheel in each unit, are used to reduce the load on chillers by energy recovery from the exhaust air to the incoming fresh air. To alleviate the flooding risk from the tropical rainstorms, the building has a 800 m3 storm water retention tank as well as a 400 m3 rainwater harvesting tank, which will save an estimated 11,000m3 of potable water a year.

The Paramit Factory in Penang is a new factory for Paramit Malaysia, who provides fully-integrated engineering, manufacturing and post-manufacturing services to medical device and instrument companies. The project consists of an 11,600m2 of factory and warehouse space, and a 1,450m2 office block located at the Penang Science Park in Batu Kawan, Penang. The theme of the project is “Factory in the Forest”.

Article in FuturArc magazine (click)
Article in spanish Pasajes Arquitectura magazine, issue 143, pages 27-29 (click)

IEN Scope of Works:

  • Sustainability Consultant
  • Energy Efficiency Optimization
  • ACMV system recommendation and optimization based on client requirement and energy simulation studies
  • Facade and Daylight Optimization

Awards:

  • LEAF Award Winner
    (Commercial Building of the Year 2017)
  • Best New Building of the World 2018
    Nominated for RIBA International Prize (click)
  • FuturArc Green Leadership Award 2018 Winner
    Commercial Building (click)


LEAF Award (Commercial Building of the Year 2017)
Winner


Best New Building of the World 2018
Nominated


FuturArc Award 2018 (Commercial Building)
Winner

Year of completion: 2016
Project scale: 13,000 m2
Client: Paramit Malaysia Sdn Bhd
ESD Consultant: IEN Consultants Sdn Bhd
Architect: Design Unit Sdn Bhd