Project Visualizations

The New Master Builders Association Malaysia Centre highlights a new paradigm shift towards Malaysian architecture driven strongly by the engineering innovations.

The primary design concept is derived from having a building that ordinarily looking outwards to a building that looks inwards. The architecture of Chinese Fujian Tulou has taken as a precedent study where small communities live together to form a bigger community in one massive circular configuration. It is as if a self-sustain and self-sufficient city. The concentric space is to bring more awareness and create a center of attention in the building among the occupants towards any events that take place.

A central atrium is the core of the design to provide visual and physical communications for the occupants. Every floor is linked with a semi-outdoor corridor where natural daylight and ventilation can penetrate through with a grand view into the courtyard sunken garden. The internal corridors with triple and quadruple high ceiling volume allow the users in the building to gain more amount of daylight penetration into each floor and views towards the opposite/around the central courtyard.

Sustainability Strategies:
Several distinct sustainable design features were incorporated in response to site orientation. The aim is to achieve an energy efficient and green building that provides a pleasant and stimulating environment for the occupants, both indoors as well as outdoors particularly at ground level.

GLARE-FREE DAYLIGHTING
Designing for diffuse daylight with self-shaded facades and with movable solar panels particularly for the West facade. The interior design, seating position and daylight responsive electric lighting ensure a high daylight autonomy for the building.

BIO-FILTRATION OF WATER
The pre-treatment of the grey water is done through organic filtration using plants, which doubles up as a stimulating green feature for the building occupants to enhance their biophilic experience.

BREEZE & SELF-SHADING
The ground floor has comfortable outdoor spaces below the building and inside the atrium thanks to the combination of good shading by the building itself and the elevated wind tunnel effect happening at ground floor level, where the natural breeze is augmented when squeezed below the building. The site is oriented along the North/South axis. For self-shading from the direct sun, the North and South facades are tilting 15 degrees outwards.

INNOVATIVE MOVING SOLAR PANELS
The hot afternoon sun exposure on the West facade is shaded with an innovative moving solar panel system, which moves the solar panels up along the facade, across the roof and half-way down the East court yard facade. These movable solar panels track the sun and therefore have a 20% higher yield and will be visible from the highway, where commuters will see the facade change from morning (no solar panels visible) to evening (facade covered with solar panels).

Download an overview of the presentation boards (click)

Input by IEN Consultants

  • Supporting the architectural team in an integrated design process for design optimizations and a successful GBI Platinum design.


GBI
Platinum

Year of competition: 2017
Project scale: 11,148m2 (NFA)
Energy benchmark: 66% Energy saving
Water benchmark: 64% Water saving
Architect team: HOYK Architect, Jeffrey Lee, Jonathon Kok, Wee Jia Foong